Superfoods to prawdziwa skarbnica składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej budowy komórek mięśniowych. Czemu by nie wykorzystać ich w diecie sportowca? Sport, nawet uprawiany amatorsko, zwiększa zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Aby ułatwić sobie ich dostarczanie, a więc i budowanie masy mięśniowej, warto skorzystać ze składników mineralnych zawartych w „superżywności”, takiej jak jagody goji, orzechy włoskie, nasiona chia czy nawet dobrze znane płatki owsiane.
Najlepsze superfoods w diecie sportowca
Superfoods to nic innego jak grupa produktów pochodzenia naturalnego o bogatej zawartości składników odżywczych. Jakie są najlepsze superfoods w diecie sportowca?
- Spirulina – białko bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały oraz przeciwutleniacze.
- Nasiona konopi – idealne źródło białka po treningu dla wegan, którzy uprawiają sporty. Zawierają 9 niezbędnych aminokwasów, nienasycone kwasy tłuszczowe, omega-3 i omega-6 oraz witaminę E.
- Jagody goji – superfoods dla sportowców-biegaczy, bogate w antyoksydanty, witaminy A, B, C i E, ale też w cynk, wapń, żelazo i selen.
- Nasiona chia – w małych nasionkach szałwii hiszpańskiej znajduje się całe mnóstwo omega-3, żelaza i wapnia na mocne kości.
- Buraki – poprawiający wydolność sok z buraka jest niezastąpiony w sportach wytrzymałościowych, powoduje rozszerzanie światła naczyń żylnych, dzięki czemu mięśnie zużywają mniej tlenu w trakcie intensywnego treningu.
Superfoods dla sportowców wspierają proces syntezy białek mięśniowych, niwelują stres oksydacyjny, regulują ciśnienie krwi i przyspieszają regenerację organizmu.
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem Hemp King.
Fot. Shutterstock.