Odżywianie

Deser z tapioki – przepis na zdrowe słodkości bez glutenu

• Zakładki: 35


Tapioka zasłynęła jako bezglutenowa alternatywa dla mąki. W Polsce mąka z tapioki wciąż jest mało popularna, dlatego warto poznać jej zdrowotne właściwości. W tym artykule przeczytasz, czym jest tapioka i jak zrobić z tapioki pyszny deser – bez glutenu!

Co to jest tapioka?

Tapioka to produkt skrobiowy z Ameryki Południowej i Środkowej, w Polsce dostępny w formie mąki albo granulek. Mąki z tapioki najczęściej używa się do przygotowania deserów na zimno, wypieków, naleśników, gofrów, do zagęszczania musów, kisieli i sosów, ale też do robienia bubble tea. Tapioka jest źródłem cennych witamin i minerałów: witamin z grupy B, witaminy C, cynku, fosforu, magnezu, potasu i wapnia. Idealna dla osób z nietolerancją glutenu, wrzodami żołądka i cukrzycą typu 2. 

Przepis na kokosowy pudding z tapioki

Jak przygotować pyszny deser z tapioki?

Składniki:

  • 500 ml mleka kokosowego
  • ¼ szklanki mąki z tapioki
  • 1-2 łyżki cukru albo innego słodzika
  • ¼ łyżeczki sproszkowanej wanilii lub laski wanilii
  • Ulubione owoce – mango, maliny, borówki albo truskawki

Przygotowanie:

  1. Zagotuj mleko z cukrem i wanilią.
  2. Dodaj mąkę z tapioki i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, często mieszając. Kiedy granulki tapioki będą przezroczyste, tapioka jest gotowa.
  3. Część owoców zblenduj na mus z odrobiną słodzika. Resztę wykorzystasz do dekoracji.
  4. Przelej tapiokę do pucharków, polej musem z owoców.
  5. Odstaw do lodówki na kilkanaście minut do schłodzenia.
  6. Przed spożyciem dodaj owoce na wierzchu.

Smaczny, słodki i zdrowy deser z tapioki gotowy!

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem Biozdrowy.pl.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
46 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.