Tapioka zasłynęła jako bezglutenowa alternatywa dla mąki. W Polsce mąka z tapioki wciąż jest mało popularna, dlatego warto poznać jej zdrowotne właściwości. W tym artykule przeczytasz, czym jest tapioka i jak zrobić z tapioki pyszny deser – bez glutenu!
Co to jest tapioka?
Tapioka to produkt skrobiowy z Ameryki Południowej i Środkowej, w Polsce dostępny w formie mąki albo granulek. Mąki z tapioki najczęściej używa się do przygotowania deserów na zimno, wypieków, naleśników, gofrów, do zagęszczania musów, kisieli i sosów, ale też do robienia bubble tea. Tapioka jest źródłem cennych witamin i minerałów: witamin z grupy B, witaminy C, cynku, fosforu, magnezu, potasu i wapnia. Idealna dla osób z nietolerancją glutenu, wrzodami żołądka i cukrzycą typu 2.
Przepis na kokosowy pudding z tapioki
Jak przygotować pyszny deser z tapioki?
Składniki:
- 500 ml mleka kokosowego
- ¼ szklanki mąki z tapioki
- 1-2 łyżki cukru albo innego słodzika
- ¼ łyżeczki sproszkowanej wanilii lub laski wanilii
- Ulubione owoce – mango, maliny, borówki albo truskawki
Przygotowanie:
- Zagotuj mleko z cukrem i wanilią.
- Dodaj mąkę z tapioki i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, często mieszając. Kiedy granulki tapioki będą przezroczyste, tapioka jest gotowa.
- Część owoców zblenduj na mus z odrobiną słodzika. Resztę wykorzystasz do dekoracji.
- Przelej tapiokę do pucharków, polej musem z owoców.
- Odstaw do lodówki na kilkanaście minut do schłodzenia.
- Przed spożyciem dodaj owoce na wierzchu.
Smaczny, słodki i zdrowy deser z tapioki gotowy!
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem Biozdrowy.pl.
Fot. Shutterstock.