Odżywianie

Czy w garnkach ze stali nierdzewnej można przechowywać żywność? Odpowiada Gerlach

• Zakładki: 340


Garnki ze stali nierdzewnej to jedne z najpopularniejszych naczyń do gotowania i przechowywania żywności. Są wytrzymałe, trwałe i łatwe w czyszczeniu. Pojawia się pytanie, czy rzeczywiście można bezpiecznie przechowywać w nich żywność. Odpowiedź zależy od tego, z jakim rodzajem żywności mamy do czynienia.  

Niektóre materiały wykorzystywane do tworzenia garnków mogą wchodzić w reakcję z żywnością. Na szczęście stal nierdzewna jest chlubnym wyjątkiem. Powierzchnia nie absorbuje zapachów ani bakterii. Komplety garnków Gerlach ze stali nierdzewnej 18/10 są odporne zarówno na wysokie, jak i niskie temperatury, co oznacza, że możemy używać ich w piekarniku, lodówce i zamrażalce.  Wykazują również wysoką odporność na korozję, dzięki czemu nie musimy obawiać się, że żywność ulegnie zepsuciu. Choć garnki ze stali nierdzewnej spełniają wszystkie warunki, by móc przechowywać w nich żywność, nie jest to rozwiązanie pozbawione wad. Jeśli należysz do zapominalskich osób, zaleca się ostrożność w przechowywaniu żywności w tego typu naczyniu. Zbyt długi kontakt z garnkiem może sprawić, że potrawa nabierze metalicznego smaku. Powierzchnia stali nierdzewnej może być podatna na przyczepność pokarmów, przez co naczynie może wymagać nieco większej uwagi przy czyszczeniu. Niektóre osoby za wadę uważają ciężar garnków, uznając je za trudne do przenoszenia. 

Przechowywanie żywności w garnkach ze stali nierdzewnej – najlepsze praktyki

  • Zanim komplet garnków Gerlach wraz ze swoją zawartością trafi do lodówki, upewnij się, że jest czysty i wolny od resztek jedzenia. Umyj go ciepłą wodą z mydłem lub detergentem i dokładnie osusz.
  • Nie przechowuj surowego mięsa, ryb lub jaj w garnku ze stali nierdzewnej. Zamiast tego umieść je w plastikowym pojemniku lub folii spożywczej.
  • Nie mieszaj surowych produktów spożywczych z gotowymi produktami spożywczymi w tym samym garnku. To sposób, by uniknąć krzyżowego zanieczyszczenia bakteriami.
  • Jeśli zamierzasz przechowywać żywność w garnku ze stali, naczynie musi znaleźć się lodówce lub innym chłodnym miejscu.
  • Przed włożeniem garnka z potrawą do lodówki, upewnij się, że danie jest całkowicie schłodzone. 
comments icon0 komentarzy
0 komentarze
503 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *