Odżywianie

Sushi dla zdrowia. Czy warto je jeść?

• Zakładki: 27


Jesteś miłośnikiem sushi i zastanawiasz się, czy ulubione danie przysługuje się Twojemu zdrowiu? A może chciałbyś zamówić swoje pierwsze sushi, jednak wyłącznie pod warunkiem, że nie zaszkodzi Twojemu samopoczuciu? Mamy dla Ciebie kilka faktów żywieniowych. Sprawdź je!

Sushi jako źródło białka, węglowodanów i tłuszczów

Japońskie sushi to potrawa perfekcyjnie zbilansowana, jako że występują w niej jednocześnie białka, węglowodany i tłuszcze (na dodatek te dobre!). Białko znajdziesz w rybach i owocach morza, podobnie tłuszcze. Zdrowych tłuszczów dostarcza również awokado, białka zaś wodorosty nori. Ryż to źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów.

Co nieco dla zdrowia psychicznego

Chcesz się zdrowo i smacznie odżywiać, ale nie lubisz samodzielnego przygotowywania posiłków? Możesz zadbać o swoje zdrowie psychiczne i uchronić się od nerwów wyzwalanych przez gotowanie. Oczywiście z przymrużeniem oka. 🙂 Wypróbuj sushi z dowozem – Łódź Dąbrowa i okolice – do domu, pracy lub w inne wskazane miejsce.

Dodatkowo należy podkreślić, że tylko właściwie przygotowane sushi – przez osoby obeznane z tą sztuką kulinarną – nie spowoduje problemów zdrowotnych wynikających chociażby ze złego wyboru surowych ryb. Pamiętaj więc: zamawiaj jedzenie ze sprawdzonych miejsc!

Witaminy, minerały, mikroelementy

Warto wiedzieć, że sushi to kopalnia nie tylko makro-, ale i mikroskładników. Zamawiając zróżnicowane rolki, wzbogacisz się m.in. o witaminy z grupy B, witaminy A, C i D, jod, wapń, fosfor, błonnik. Mikroelementy odznaczają się doskonałą biodostępnością, co czyni sushi lepszym od wielu suplementów, które trzeba by brać łącznie, by zapewnić sobie właściwą wchłanialność substancji aktywnych.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Susharnia-lodz.pl.

Zdj. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
17 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.