Odżywianie

Najlepsza patelnia do naleśników

• Zakładki: 139


Lubisz robić naleśniki na śniadanie? Z pewnością wiesz, że dobry przepis i olej to dopiero połowa sukcesu. Nawet najlepiej przygotowane ciasto na naleśniki może zepsuć kiepska patelnia. Dlatego dziś podpowiadamy Ci, jak wybrać najlepszą patelnię do naleśników, aby placki zawsze wychodziły perfekcyjne!

Jaka patelnia do naleśników?

Zobacz, co wziąć pod uwagę przed zakupem.

  • Płaska powierzchnia – patelnie do naleśników muszą mieć idealnie płaską powierzchnię, aby ułatwić Ci równomierne usmażenia placka.
  • Niskie brzegi – niskie krawędzie patelni ułatwiają podnoszenie naleśników szpatułką i zmniejszają wagę całkowitą patelni.
  • Przeznaczenie – jeśli używasz płyty indukcyjnej, uzupełnij swój komplet garnków indukcyjnych o patelnię przeznaczoną na indukcję. Patelnia naleśnikowa indukcja może być z powodzeniem wykorzystywana również na gazie. 
  • Materiał wykonania patelni – patelnie do naleśników mają zwykle powłokę ze stali nierdzewnej, popularne są też modele ceramiczne (równomiernie rozprowadzają ciepło) i teflonowe (minimalizują ryzyko przywierania ciasta) oraz cięższe, ale niezwykle trwałe patelnie żeliwne.
  • Nieprzywierająca powłoka i użycie tłuszczu – patelnie ceramiczne i teflonowe pozwalają na smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. Naczynia pokryte warstwą ceramiczną mają nieprzywierającą powłokę, są odporne na ścieranie i bezpieczne dla zdrowia. 
  • Wygodny uchwyt – częste przekładanie patelni podczas smażenia naleśników wymaga ergonomicznego uchwytu z antypoślizgową powłoką.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
131 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *