Zdrowe odżywianie jest kluczowym elementem profilaktyki zdrowotnej. Dzięki zachowaniu podstawowych zasad w kuchni chodzimy syci, ale nie ociężali, pełni energii, a przede wszystkim dbamy o nasze zdrowie. Zdrowe odżywianie pozwala nam także utrzymać prawidłową masę ciała. A jak gotować zdrowo i smacznie, nie spędzając jednocześnie w kuchni pół dnia?
Zbilansowana dieta a zdrowe odżywianie
Jeśli nie ma innych wskazań medycznych, warto postawić na dietę zbilansowaną, ukierunkowaną na dietę śródziemnomorską. Dużo ryb, ograniczenie mięsa (szczególnie tego czerwonego), dużo warzyw, oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy, pestki i orzechy, pełnoziarniste produkty powinny stanowić podstawę diety. Osoby, które nie wyobrażają sobie kawy bez czegoś słodkiego, powinny same przygotowywać zdrowe desery na bazie owoców, orzechów i jogurtu – chociaż od czasu do czasu możemy śmiało sięgnąć po ulubione słodycze. Jeśli zbilansowaną dietę uzupełnimy o aktywność fizyczność, nasze samopoczucie, wyniki badań i sylwetka będą świadectwem zdrowego stylu życia.
Zdrowe gotowanie – jak gotować zdrowo i szybko?
Zdrowe odżywianie wymaga nie tylko wybierania wartościowych produktów, ale odpowiedniej ich obróbki. Smażenie powinno być ostatecznością, którą wybieramy bardzo sporadycznie. Na co dzień warto postawić na gotowanie i pieczenie. Aby warzywa nie traciły witamin i innych cennych składników, nie możemy gotować ich zbyt długo – w tym przypadku gotowanie na parze i blanszowanie będą najodpowiedniejsze. Podczas gotowania nie możemy także dopuszczać do przypalania potraw – zestaw garnkow z grubym, podwójnym dnem będzie więc najlepszym wyborem.
Jeśli zdrowe gotowanie nie jest naszą pasją i chcemy ograniczyć czas spędzany w kuchni, gotujmy na 2 dni. Możemy także przygotowywać jeszcze więcej porcji, część z nich wekując, mrożąc lub pakując próżniowo. Doskonale sprawdzają się także proste przepisy, dania jednogarnkowe, które pozwolą nam odetchnąć, gdy poprzednim razem wybraliśmy bardziej skomplikowaną potrawę. Zdrowe odżywianie nie wymaga więc poświęceń – zbilansowana dieta jest smaczna, a gotowanie nie musi zajmować wiele czasu.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Gerlach.
Fot. Shutterstock.